MAX IV-laboratorioon lisää teollisuuslämpöpumppuja jäähdytykseen ja lämmitykseen

11.03.2016

MAX IV on Lundissa sijaitseva kansallinen laboratorio, jonka hiukkaskiihdytintä käytetään kansainväliseen tutkimukseen mm. fysiikan, kemian, geologian, tekniikan ja lääketieteen aloilla. MAX IV on Ruotsin kaikkien aikojen suurin ja kunnianhimoisin investointi tutkimusinfrastruktuuriin. Sen laajennusosa vihitään käyttöön kesäpäivänseisauksen aikaan vuoden valoisimpana päivänä 21. kesäkuuta 2016, jolloin siellä käynnistetään maailman kirkkain röntgensäteiden lähde.

MAX-IV -laboratorio
Kuva: https://www.maxiv.se

Laboratoriotiloja käyttää vuosittain yli 1000 tutkijaa eri puolilta maailmaa. Tiloihin pääsee vain tarkkojen turvajärjestelyjen kautta, ja laitteiden käyttöturvallisuusvaatimus on ehdoton.

Oilon Scancool toimittaa tiloihin kevään 2016 aikana yhden S-sarjan ja kolme P-sarjan ChillHeat-teollisuuslämpöpumppua ruotsalaisen edustajansa Klimatkyl AB:n kautta. Lämpöpumpuilla jäähdytetään kiihdyttimessä olevia laitteita ja tuotetaan samalla +80°C vettä kaukolämpöverkkoon.

Jo aiempien rakennusvaiheiden aikana vuonna 2014 Oilon Scancool toimitti yhteensä seitsemän lämpöpumppua MAX-IV -laboratorioon. Kun nyt tilatut lämpöpumput on saatu asennettua, MAX-IV -laboratoriossa on jo yhteensä 11 Oilonin valmistamaa lämpöpumppua. Oilonin lämpöpumpuilla tuotettu lämpö vastaa noin 2000 omakotitalon vuosikulutusta.

Lue lisää uutisaiheistamme.

Viimeisimmät uutiset