Seagas, maailman ensimmäinen LNG-tankkausalus, käyttää Oilonin poltinta

30.10.2014

 M/S Seagas, the world’s first LNG bunkering vessel
Kuva: Karl Gabor, AGA

 

Maailman ensimmäinen LNG-tankkausalus Seagas kuljettaa polttoainetta M/S Viking Gracelle ja tankkaa sen päivittäin lyhyen satamavierailun aikana. Viking Grace tankataan nestemäisellä maakaasulla LNG:llä. LNG on puhtain meriliikenteen polttoaine, joka ei sisällä rikkiä tai raskasmetalleja eikä sen käytöstä synny haitallisia pienhiukkaspäästöjä. Tankkaus tapahtuu suoraan aluksesta toiseen M/S Viking Gracen ollessa Stadsgårdenin satama-alueella Tukholmassa. Seagasin säiliöön mahtuu kerrallaan n. 70 tonnia maakaasua, joka siirtyy matkustaja alukseen kuudessakymmenessä minuutissa. Tankkausprosessi pitää sisällään kaikki toiminnot mukaan lukien kiinnittymisen, letkujen kiinnityksen ja irrotuksen, tankkausputkiston huuhtelun purging ja turvatoiminnot. Varsinainen LNG:n siirto kestää noin 35 minuuttia. Tämä merenkäynnin ”varikkopysähdys” voidaan suorittaa samalla, kun matkustajat nousevat maihin ja alusta puretaan tai lastataan. Kun polttoainetta ei tarvitse noutaa erillisestä LNG-terminaalista, säästetään aikaa ja energiaa.Sirius Shipping AB
Kuva: Sirius Shipping ABLNG:n käsittely laivoissa on tarkoin säädeltyä toimintaa ja turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Muun muassa yksi tärkeä turvallisuustoimenpide on tankkausputkiston huuhtelu typellä tankkauksen jälkeen. Typpeä johdetaan putkistoon, joka työntää edellään olevan metaanin polttimelle. Poltin polttaa metaanin ja typen seosta, kunnes metaanipitoisuus on laskenut 60 % tasolle. Kun tämä metaanipitoisuustaso on saavutettu, polttimen automaatio tunnistaa metaanipitoisuuden ja sytyttää polttimeen öljyliekin. Öljytukiliekin avulla loppukin metaani saadaan poltettua, eikä tätä voimakasta kasvihuonekaasua lasketa ilmakehään. Tämän polttojakson jälkeen kaikki metaani on palanut pois tankkausputkistosta ja letkuista.

Oilon on toimittanut tankkausputkien puhdistuksessa käytettävän kaasu- ja öljy -yhdistelmäpolttimen GKP-80 M/H sekä GVUR-kaasuyksikön. Göteborgs Energy Systems AB on toimittanut projektiin automatiikan ja kattilan ja toimii päävastuullisena projektinvetäjänä toimituksessa.

 

Oilon burner unit and the GVUR gas unit
Kuva: Oilon

 

Seagas on 48 metriä pitkä ja alun perin Norjassa rakennettu lautaksi vuonna 1974 nimellä Fjalir. Alus muunnettiin nykykäyttöön Norges Fiskerstrand Verft –telakalla, ja rakennettiin samojen sääntöjen ja määräysten mukaan (IGC-koodi) kuin suuret LNG-alukset. Seagas tankkausalus on AGA:n omistuksessa ja sitä operoi Sirius Shipping AB.

 

Seagas bunker barge
Kuva: AGA

 

Lisätietoa LNG-tankkauksesta:
https://www.youtube.com/watch?v=R8dLYOZfPKY

Tutustu Seagas-tankkausalukseen:
http://siriusshipping.eu/our-fleet/seagas/

Viimeisimmät uutiset