Oilon on toimittanut energiapositiiviselle pilottialueelle lämpöpumpun, joka hyödyntää hukkalämpöä ja tuottaa sekä lämmitystä että jäähdytystä.

Euroopan lämpöpumppuyhdistys EHPA (European Hear Pump Association) myönsi Turku Energialle Heat Pump City of the Year -palkinnon energiatehokkaasta alueratkaisusta. Turku on Ranskan Dijonin ohella yksi EU-rahoitteisen RESPONSE-hankkeen kahdesta niin sanotusta majakkakaupungista, joissa pilotoidaan ja kehitetään energiapositiivisia asuinkohteita. 

Turun Ylioppilaskylän pilottialueella on tavoiteltu ratkaisua, jossa alue vuositasolla tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. 

“Alue voi ottaa kaukoenergiaverkoista joko jäähdytys- tai lämmitysenergiaa tarvitessaan mutta myös syöttää ylijäämäenergiaa verkkoon päin”, sanoo Oilonin lämpöpumppuliiketoiminnan johtaja Martti Kukkola

Ylioppilaskylän pilottialueella keskeinen kiinteistö on Tyyssija-niminen opiskelija-asuntola, jossa on lähes 190 asuntoa. Oilon on toimittanut aurinkopaneeleillakin varustettuun kiinteistöön Oilon ChillHeat P300D -lämpöpumpun, joka tuottaa vajaat 400 kW lämpötehoa ja lähes 300 kW jäähdytystä. 

“Kohteen teollisuuslämpöpumppu pystyisi yksinään lämmittämään noin 40 omakotitaloa.”, Kukkola kertoo. 

Lämpöä ja kylmää tarpeen mukaan 

Erityistä on, että Tyyssijan lämpöpumppu on kytketty kaksisuuntaisesti sekä Turun kaukolämpö- että kaukojäähdytysverkkoihin.

Kiinteistön lämpöpumppu tuottaa itse tarpeen mukaan kylmää ja/tai lämpöä.  Tämä mahdollistaa lämpöpumpun käytön joustavasti riippumatta kohteen lämmitys- tai jäähdytystarpeesta hyvällä hyötysuhteella ympäri vuoden.

“Parhaimmillaan lämpöpumpun hyötysuhde eli SCOP on ollut 7, eli yhtä lämpöpumpun kuluttamaa sähköyksikköä kohden se tuottaa seitsemän yksikköä energiaa ”, selvittää Kukkola. 

Oilonin lämpöpumppuratkaisut ovat aiemminkin saaneet EHPA:lta tunnustusta. Helenin kanssa tehty yhteisprojekti Postipuistossa sai 2022 Heat Pump of the Year -palkinnon DecarBuilding-kategoriassa. 

Keskeinen rooli Turun hiilineutraaliustiekartassa

Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä. Turku Energian tuoteryhmäpäällikkö Lotta Lyytikäinen näkee lämpöpumppujen roolin keskeisenä tavoitteen saavuttamisessa. 

“Lämpöpumpuilla saadaan hyvin hyödynnettyä erilaisia energianlähteitä ja kierrätettyä energiaa siinä muodossa kuin tarvitaan. Esimerkiksi hukkalämmön hyödyntämisessä lämpöpumput ovat ylivoimaisia”,  Lotta Lyytikäinen kiteyttää.

Horizon 2020-ohjelmaan kuuluvassa RESPONSE-projektissa on mukana Turku Energian lisäksi Turun kaupunki, TYS, Turku Energia, HögforsGST, VTT ja Oilon. 

“On hienoa, että monen eri tahon muodostama yhteishanke saa tällaisen palkinnon. Se on osoitus onnistuneesta ja tuloksekkaasta yhteistyöstä.”