Snellmanin Lihanjalostus Oy Pietarsaaressa on ryhtynyt käyttämään teollisuuslämpöpumppuja hukkalämmön hyödyntämisessä aivan ensimmäisten joukossa. Tänään Oilonin toimittamat teollisuuslämpöpumput tuottavat merkittävän osan Snellmanin lämpöenergiasta.

Herra Snellman on lämpöpumppujen pioneerikäyttäjä

Yli 10 vuotta sitten – ennen kuin kukaan oikeastaan edes puhui teollisuuslämpöpumpuista – oivalsi Snellmanin Lihanjalostuksen tekninen päällikkö Markus Snellman, että tehtaan käyttämän lämpimän pesuveden mukana valui paljon energiaa hukkaan.

Lämpöpumpulla lämmintä käyttövettä

Yhteydenotto Kokkolassa toimineeseen ja Oilonin sittemmin ostamaan Scancooliin antoi varovaisen myönteisen vastauksen Markus Snellmanin kysymykseen: ”Miksi ei lämpöpumppu?” Päätettiin käynnistää projekti ja katsoa kuinka käy. Tämä tapahtui vuonna 2007.

Lihanjalostustehtaalla käytetään paljon vettä – noin tuhat kuutiometriä ja suurin osa lämmintä vettä joka päivä. Pesun jälkeen Snellmanin omaan jätevedenpuhdistamoon valuvan veden lämpötila on noin +30°C, mikä antoi erinomaisen lähtökohdan projektille.

Pesuveden lämmitys tarvitsee noin yhden megawatin (MW) lämmitystehon ja lämmintä vettä tarvitaan 16 tuntia vuorokaudessa. Lämpöpumppu suunniteltiin lämpimän veden tarpeen mukaisesti. Lämpöpumpulla pesuveden lämpötila nostettiin +55°C:een ja lopputulos säästi noin 450 000 kg lämmitysöljyä vuodessa – rekkakuorman joka kuukausi.

Scancoolin osalta projekti todettiin niin hyvin onnistuneeksi, että yhtiö päätti käynnistää kokonaan uuden liiketoiminnan alan uranuurtajana. Tämä johti yhteyteen Oilonin kanssa, joka osti Scancoolin koko osakekannan vuonna 2011.

Snellman tekee asiat omalla tavallaan

– Haluamme olla vähän erilainen kuin muut ja tehdä asiat avoimesti, sanoo Markus Snellman. – Olemme tehneet paljon valintoja, vaikka kaikki eivät ole olleet helppoja. Emme esimerkiksi käytä lainkaan geenimuunneltua lihaa tuotannossamme. Jos joskus on lihapula niin sitten elämme lihapulan kanssa. Emme osta muualta. Pitää olla rehellinen. Jos emme ole, tietävät kaikki sen muutamassa minuutissa. Tieto leviää niin nopeasti.

Lämpöpumput, muut laitteet ja biokaasuun siirtyminen ovat vähentäneet Snellmanin Lihanjalostuksen öljyn käyttöä 2 900 000 kg vuodessa ja pienentänyt CO2-päästöjä 8 700 tonnia vuodessa.

– Rakastan tätä työtä! Vastaan tehtaan huollosta ja kunnossapidosta ja energia on lempiaiheeni. Olemme tehneet vuosien varrella lukuisia uudistuksia, joiden ansiosta tehtaamme Kuusisaaressa kuluttaa tänä päivänä 2 900 000 kg vähemmän öljyä vuodessa verrattuna siihen, että olisimme vain pyöritelleet peukaloitamme. Se tarkoittaa tuhannen omakotitalon lämmittämistä tai 8 700 tonnia vähemmän hiilidioksidia – joka vuosi.

– Teemme paljon enemmän kuin puhumme, mutta joskus on hyvä myös puhua. Haluan jakaa tietoa ja auttaa myös muita tekemään oikeita asioita. Olen ollut mukana myös Oles Fast Foodin ja Korv-Görans Kebabin hankkeissa, joihin molempiin on myös asennettu Oilonin teollisuuslämpöpumput. Elintarviketeollisuus alueella tietää miten meillä on asiat ratkaistu ja olen auttanut heitä. Myös Atrian porukka on käynyt meillä.

”Autat kilpailijoita?” Snellman naurahtaa toimittajan kysymykselle. – Se on yhteistyötä! Markkina on niin iso ja globaali. Haluan, että Suomi on vahva ja nämä työt tehdään Suomessa. Yhteistyö kannattaa!

Lisää pumppuja ja korkeampia lämpötiloja

Seuraava iso askel otettiin vuonna 2009. Snellman totesi, että laitoksella on valtava määrä kylmäkoneita, joiden lauhdelämpö meni harakoille.

– Kysyin Scancoolilta, onnistuuko lämpöpumpulla 75-asteisen lämmön tuottaminen, jatkaa Snellman. – ”Kyllä se varmaan onnistuu”, oli vastaus. Teimme pieniä muutoksia, asensimme lämmönvaihtimet ennen katolla olevia lauhduttimia ja saimme paljon entistä enemmän energiaa talteen. Ja sitä tuli joka tunti, ei pelkästään työvuorojen aikana 16 tuntia päivässä, kuten pesuvedestä.

Kymmenen vuotta sitten käyttöönotettu suuri lämpöpumppu hyödyntää jäähdytyskoneiden tuottamaa lämpöä ja tekee siitä +75°C vettä tehtaan lämmitykseen.

– Tällä energialla saimme talon ja koko prosessin lämmitettyä. Teurastamo, kalttauskone ja koko tuotanto käyttää paljon lämpöä, noin +60°C vettä. Sulatuskaapit, koko metwurstitehdas.

Uusin askel on kuluvan vuoden 2019 tammikuussa käyttöönotetut kaksi kappaletta Oilon ChillHeat teollisuuslämpöpumppuja, jotka tuottavat +95°C lämpötilan. Se on tarpeen esimerkiksi veitsien ja muiden työkalujen steriloinnissa, jossa lämpötilan pitää olla vähintään +82°C. Lämpöä käytetään myös huonetilojen kuivaamiseen pesun jälkeen. Kylmäaineena lämpöpumpuissa on lähes 0 GWP arvon R1234ze.

Korkea lämpötila on aikaisemmin tuotettu biokaasukattilan tuottamalla höyryllä. Snellmanin Lihanjalostustehdas on siirtynyt käyttämään biokaasua vuonna 2014 ja korvannut sillä öljyn. Biokaasulla tuotettua höyryä tarvitaan nyt paljon aikaisempaa vähemmän, lähinnä makkaroiden ja kinkkujen keittämiseen.

Oilon on helppo kumppani Snellmanille

– Oilonin kanssa on helppo toimia, toteaa Snellman. – Kun kysyn, onnistuuko tämä tai tuo, on vastaus: ”kyllä varmasti”. Kun kysyn, saadaanko 95°C, kuulen: ”tottakai”. Pian kysyn seuraavan kysymyksen: milloin saadaan 150°C? Se ei taida olla kovinkaan kaukana. Silloin emme tarvitse enää höyrykattilaa.

– Kun asennamme lämpöpumpun, säästämme ympäristöä ja myös rahaa. Viime vuonna säästö oli 580 000 €. Ja säästö tulee joka vuosi! Lämpöpumput tuottivat lämpöä nelinkertaisen määrän verrattuna kuluttamaansa energiaan. Investointi lämpöpumppuun maksaa itsensä takaisin melkein vuodessa, joten on vaikea olla ostamatta.

Markus Snellman on ollut töissä yhtiössä 25 vuotta, perehtynyt ja jatkuvasti seurannut tekniikan kehitystä. Hänellä on erittäin vahva energia-asioiden hallinta.

– Ensimmäinen lämpöpumppumme oli elintarviketeollisuudessa ensimmäisiä teollisuuslämpöpumppuja, sanoo Snellman. – Meillä on Oilonin kanssa erittäin hyvä yhteistyö ja kuljemme alan eturintamassa. ”Energiagurut” soittelee joskus, mutta keskustelu loppuu lyhyeen kun kerron, mitä olemme tehneet.

– Biokaasupolttimemme ovat myös Oilonin valmistamia. Oilonilla on erittäin hyvä kompetenssi energia-asioissa. He hallitsevat sekä automaation että energian teorian – ja he osaavat laskea.

Markus Snellman esittelee tehtaan uusinta lämpöpumppua, jolla tuotetaan +95°C lämpötila.

Pyydä tarjous

Täytäthän alla olevat tiedot. Otamme yhteyttä mahdollisimman pian.

Kohteen tiedot (jos tiedossa):

    Tiedoksesi
    Oilon kerää henkilötietoja ja anonyymia käyttötietoa, kun rekisteröidyt palveluihimme, tilaat tuotteitamme, täytät vapaaehtoisia käyttäjäkyselyitä, annat palautetta tai osallistut kilpailuun tai vastaavaan. Tämä on pakollista meille, jotta voimme tuottaa haluttuja palveluita, ylläpitää takuurekistereitä tai muuta vastaavaa. Lisätietoja siitä kuinka käsittelemme antamiasi tietoja voit lukea meidän tietosuojakäytännöstämme.